DEN HAAG – Werkgevers profiteren fors als ze investeren in een betere gezondheid van hun personeel. Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar.

Gezonde werknemers zorgen bovendien voor een hogere productiviteit. Een toename hiervan met 1 procent door duurzaam werken is goed voor 6 miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers staat dat gelijk aan een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro.

Dat blijkt uit een doorrekening van adviesbureau CapGemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Staatssecretaris Paul de Krom zal de resultaten woensdag bekendmaken. Dat gebeurt bij de start van de campagne Duurzame inzetbaarheid. De cijfers wijzen volgens de bewindsman uit dat duurzame inzetbaarheid van personeel winst oplevert.

Duurzaam werken
Het ministerie heeft samen met 100 bedrijven die al ervaring hebben met duurzaam werken, in kaart gebracht hoe ook andere werkgevers hiermee succes kunnen boeken. De ervaringen zijn neergelegd in een manifest dat De Krom naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Daarin staat onder meer dat een Brabantse thuiszorgorganisatie het ziekteverzuim met 5 procent heeft weten terug te dringen door te werken met kleinere teams. De medewerkers zijn daardoor meer betrokken bij hun werk. Een schoonmaakbedrijf wist het ziekteverzuim van 12 naar 4,5 procent te verlagen door onder meer een speciaal spreekuur met een fysiotherapeut.

Boete
Vorige week werd bekend dat scheepsbouwer IHC Merwede in Sliedrecht – 1 van de 100 bedrijven – stiekeme rokers beboet om de gezondheid van het personeel te bevorderen.
Sociale Zaken wijst erop dat de arbeidsmarkt de komende jaren drastisch verandert door de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de werknemers stijgt daardoor. Werkgevers zullen dus meer moeten doen om hun personeel te behouden en fit te houden.
(bron: Tigra.nl)

Gepubliceerd op 16 oktober 2012 door Roelof Wobben in Vitaliteit en welzijn

Nederlanders zitten graag stil

Vooral jongeren zitten graag stil. Op een school- of werkdag zitten of liggen jongeren zo’n 55% van de dag stil (8 uur). En dan is het gemiddeld 9,5 uur in bed liggen niet meegerekend. Op een vrije dag zitten of liggen jongeren gemiddeld 32% van hun tijd. Volgens de nieuwe norm van TNO zou dat maximaal 2 uur mogen zijn.
Ook volwassen zitten of liggen te lang stil (38% van hun tijd op een werkdag en 25% van hun tijd op een vrije dag; beiden exclusief slaaptijd), maar voor hen is nog geen norm bepaald. Deze cijfers zijn te vinden in het in juli verschenen onderzoeksrapport “Bewegen in Nederland 2000-2010”.
Bron: TNO